joi, 30 octombrie 2008

Un proiect nou-nout pentru tinerii bucuresteni

- Descrierea proiectului-


Bucureștiul în mâinile tale este proiectul care își propune să aducă împreună tinerii bucureșteni cu cele mai bune idei pentru dezvoltarea comunităților în care trăiesc și reprezentanții administrației publice locale, în vederea inițierii unei comunicări mai eficiente între cele două instanțe și a încurajării participării civice a tinerilor.
Conferința


Evenimentul central al acestui proiect este conferința Bucureștiul tău, care va avea loc între 4 și 8 decembrie 2008. Cei 66 de participanți la conferință vor fi selectați pe baza unui eseu și a unui formular de candidatură din rândul elevilor și studenților cu vârste între 18 și 25 de ani, care au domiciliul stabil în București. Ei vor fi repartizați pe șase Comitete de sector, în cadrul cărora vor alege o problemă relevantă pe care o vor studia, urmând să propună un program pentru rezolvarea ei. În procesul de documentare și de dezbatere, tinerii vor fi asistați de doi moderatori pe comitet și de trei specialiști în domeniile economic, social și juridic, angajați pentru a doua zi a conferinței. Li se vor pune la dispoziție materiale documentare privitoare la Legea administrației publice, la proiectele desfășurate de Primăriile din București, la managementul de proiect ș.a.m.d.
Ultima zi a conferinței își propune să reunească toate Comitetele de sector într-o ședință plenară, la care sunt invitați Primarii celor șase sectoare și Primarul general. La ședința plenară, președintele fiecărui Comitet de sector va expune problema dezbătută și soluția propusă, urmând ca participanții să o voteze sau să propună amendamente. Orice amendament va trebui propus printr-un scurt discurs în fața plenului. La finalul Conferinței, moderatorii fiecărui Comitet de sector vor propune un câștigător în funcție de calitatea intervențiilor, plus un mare câștigător din rândul celor care au vorbit în plen. Primarii sunt invitați să înmâneze diplomele celor mai buni vorbitori ai fiecărui Comitet de sector, diploma celui mai bun vorbitor al conferinței urmând a fi înmânată de Primarul general. De asemenea, vom invita Primarii să discute soluțiile propuse de tineri pentru sectoarele lor din punctul dumnealor de vedere în calitate de reprezentanți ai administrației publice locale, iar Primarului general îi vom aloca timp pentru un discurs atât în timpul ședinței oficiale de deschidere, cât și în cadrul celei de închidere.


Vizitele la Consilii


Următoarea etapă a proiectului va reuni membrii fiecărui fost Comitet de sector pentru a le face cunoștință cu Consiliile Locale. Tinerii participanți vor asista la o ședință a Consiliului Local din sectorul pe care l-au reprezentat la Conferință și vor propune pentru ordinea de zi discutarea problemelor identificate anterior. Reprezentanții în plen ai Comitetelor de sector vor vizita și Consiliul General al Municipiului București în cadrul unei ședințe. Aceste vizite vor avea loc între datele de 9 decembrie 2008 și 23 ianuarie 2009.Stagiile de internship


În perioada 5-23 ianuarie 2009, dorim ca participanții cei mai buni la Conferință (cei șapte câștigători) să aibă ocazia de a lucra alături de angajații Primăriilor, în cadrul unor stagii de practică neplătită de trei săptămâni. Aceste stagii vor veni în completarea cunoștințelor lor teoretice despre funcționarea administrației publice locale, oferindu-le atât o imagine mai realistă în ceea ce o privește, cât și experiență practică.Rezultate


Premisa de la care a pornit acest proiect a fost, pe de o parte, percepția generală proastă pe care o are populația cu privire la administrația publică locală, iar pe de alta, slaba participare a tinerilor la viața comunității. Adăugând lipsa de informare a tinerilor în privința structurii și funcționării organelor administrative, obținem tabloul unei probleme complexe: în absența unei punți directe de comunicare între administrație și tinerii cetățeni, aceștia au o percepție deformată asupra instituțiilor publice și o încredere redusă în reprezentanții lor. O asemenea situație consituie o premisă pentru neimplicare civică și pentru necunoașterea nevoilor reale ale tinerilor de către factorii decizionali.


Proiectul Bucureștiul în mâinile tale își propune să încurajeze concomitent comunicarea, informarea, încrederea și participarea, pentru îmbunătățirea relației dintre tineret și administrația publică locală.

3 comentarii:

UN OM spunea...

si chiar daca tinerii au idei ele nu sunt luate in seama, si chiar daca sunt luate in seama nu vor fi bani pentru punerea lor in practica... proiectul pare a fi Vanare de vant, desi ideea este excelenta

Vera spunea...

Felicitari pentru intiativa extraordinara! Astfel de initiativ,e frecvente si sustinute, vor duce in mod cert la anumite rezultate. Mult succes!

Onmusique.info spunea...

Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
Contact: onmusique@yahoo.com
Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!